Artistieke leiding

Dirigent

720 frank

Frank Litjens dirigeert vanaf 1995 bij Opera Gelderland-Oost.
Hij volgde de opleiding Schoolmuziek en koordirectie aan het Arnhems Conservatorium. Daarna vervolgde hij zijn opleiding bij Cees Rotteveel in Tilburg, Jos Leusink en Jos Vermunt in Zwolle. Op dit moment is hij verbonden aan Het Velper Bach Ensemble, Deventer Musical en ook aan kamerkoor Kallíope. Daarnaast dirigeert hij Panta Rhei Vocaal, dat hij zelf oprichtte en wist hij hierdoor zijn fascinatie voor -het leven en de dood verbinden door liefde- vorm te geven. Dit ensemble heeft zich gespecialiseerd in het zingen bij uitvaarten en bruiloften. Door de verscheidenheid van de genoemde koren is Frank Litjens op een breed muzikaal vlak bezig: van een Johannes Passion tot Jezus Christ Superstar en van Gregoriaans tot close-harmony. Een heldere koorklank ziet hij als ideaal. Met de voorloper van OperaGO (het LOOG) voerde hij reeds meerdere opera’s uit: “La Sonnambula” van Bellini, “Orpheé et Euridice” van Gluck, “Dido & Aeneas” van Henry Purcell, “Die Zauberflöte” van Mozart, “Idomeneo” van Mozart en “l’Elisir d’amore” van Donizetti. Na de naamswijziging tot Opera Gelderland-Oost leidde hij de opera’s “Giovanna d’Arco”  en “Nabucco”van Verdi. Tevens werd een reprise van Orphée et Euridice uitgevoerd.

Pianist/Repetitor

operago417

Floor Lanz is sinds juli 2008 verbonden aan Opera Gelderland-Oost. Floor studeerde piano aan het Stedelijk Conservatorium te Arnhem waar zij in 1980 het solistendiploma behaalde bij Jacques Hendriks. Hierbij kreeg ze speciale aantekeningen voor o.a. Kamermuziek en begeleiden/koorrepetitie bij Elizabeth van Malde. Ze vervolgde haar opleiding bij Noor Relijk. Masterclasses volgde ze bij Felix de Nobel, Malcom Frager en Bart Berman. Haar grote passie is het spelen van kamermuziek en begeleiden van koren en zangsolisten, zowel amateurs als professionals. Ze heeft gewerkt met o.a. Marco Bakker, Charlotte Margiono, Ivan Rebrof, Alexei Gregory, Antoinette Tiemessen.

Regisseur

operago393

Auriol Schut is een aantal jaren onze vaste regisseur. Naast het schrijven van mini-opera’s heeft zij een grote inbreng in het ontwerpen van kleding en decor voor de uitvoeringen.
Zij begon op jeugdige leeftijd met toneellessen bij Nancy Hawes (Royal Academy Dramatic Art) en tijdens haar opleiding physiotherapy in London heeft zij aan diverse musicals, cabaret en toneelstukken meegewerkt. In Nederland kreeg zij zangles van Tine Willems (Ned. Opera), Elizabeth Stoltenhof en Joop Gietema en werd zij veel gevraagd als soliste in concerten zowel in Nederland als Duitsland. Als lid van het bekende Twents Belcanto Ensemble werkte zij regelmatig met dirigent/pianist Rinus Luttikhuis en Joep Verhagen, van wie zij later de regie overnam van een aantal muziektheaterensembles. Naast cursussen in muziek, drama en beeldende kunst schreef en regisseerde zij een revue voor een jubilerende voetbalclub, een mega historische kindermusical voor 1200 jaar gemeente Brummen, bewerkingen van Shakespeare voor orkest en tekstvertalingen voor diverse musicals, o.a. Lady in the dark van Kurt Weil. Na de bewerking van Purcell’s opera Dido and Aeneas als community opera, heeft ze haar hart verpand aan opera. Voor Opera Gelderland-Oost heeft Auriol o.a. de opera’s Die Zauberflöte (Mozart) L’Elisir d’amore (Donizetti) , Giovanna d’Arco, (Verdi) en Nabucco (Verdi) geregisseerd.