Artistieke leiding

Dirigent

720 frank

Frank Litjens dirigeert vanaf 1995 bij Opera Gelderland-Oost.
Hij volgde de opleiding Schoolmuziek en koordirectie aan het Arnhems Conservatorium. Daarna vervolgde hij zijn opleiding bij Cees Rotteveel in Tilburg, Jos Leusink en Jos Vermunt in Zwolle. Op dit moment is hij verbonden aan Het Velper Bach Ensemble, Deventer Musical en ook aan kamerkoor Kallíope. Daarnaast dirigeert hij Panta Rhei Vocaal, dat hij zelf oprichtte en wist hij hierdoor zijn fascinatie voor -het leven en de dood verbinden door liefde- vorm te geven. Dit ensemble heeft zich gespecialiseerd in het zingen bij uitvaarten en bruiloften. Door de verscheidenheid van de genoemde koren is Frank Litjens op een breed muzikaal vlak bezig: van een Johannes Passion tot Jezus Christ Superstar en van Gregoriaans tot close-harmony. Een heldere koorklank ziet hij als ideaal. Met de voorloper van OperaGO (het LOOG) voerde hij reeds meerdere opera’s uit: “La Sonnambula” van Bellini, “Orpheé et Euridice” van Gluck, “Dido & Aeneas” van Henry Purcell, “Die Zauberflöte” van Mozart, “Idomeneo” van Mozart en “l’Elisir d’amore” van Donizetti. Na de naamswijziging tot Opera Gelderland-Oost leidde hij de opera’s “Giovanna d’Arco”  en “Nabucco”van Verdi. Tevens werd een reprise van Orphée et Euridice uitgevoerd.

Pianist

Rik Helmes kreeg zijn eerste pianolessen van Ben Simmes in de Gelderse Achterhoek. Vanaf zijn dertiende was hij al begeleider van diverse koren. Rik studeerde klassiek piano op het ArtEZ conservatorium in Arnhem bij Frank Peters (bachelor). Hij vervolgde zijn studie in Zwolle bij Sepp Grotenhuis, Frank van de Laar (piano) en Kelvin Grout (liedbegeleiding). Hij soleerde met het ArtEZ blaasorkest en was als repetitor betrokken bij diverse opera- en muziektheaterproducties. Met een beurs van de Leverhulme Trust volgde hij op de Royal Academy of Music in Londen een postgraduade als repetitor. Daar werkte hij met diverse pianisten, zangers, dirigenten en regisseurs uit de Londense operawereld. In 2013 werkte hij als docent op de school of performing arts in Kathmandu (Nepal). Op dit moment is Rik als pianist te vinden op diverse podia. Hij is voornamelijk actief als begeleider van zangers en koren. Daarnaast speelt hij ook solistisch, in kamermuziek, orkesten, musical, opera en andere vormen van muziektheater. Met de voorstelling ‘van Ramses tot Rossini’ won hij samen met zangeres Diana van der Bent in 2016 de juryprijs op het festival Rijswijks Pracht. Op het Delft Fringe Festival won hij de tweede Publieksprijs. Ook gaat hij door het land met de voorstelling ‘mijn lieve burgerhart’ in een muziektheaterversie van het gelijknamige boek. Met kamerkoor Musica Vocale uit Wageningen maakte hij opnames voor Radio 4 met werken van Reger, Schubert en Wolf. Daarnaast werkt hij o.a. met Esther Ree en Maria João Carmo aan verschillende liedprogramma’s. Sinds 2019 is hij vaste pianist bij Opera Gelderland Oost.

Regisseur

operago393

Auriol Schut is een aantal jaren onze vaste regisseur. Naast het schrijven van mini-opera’s heeft zij een grote inbreng in het ontwerpen van kleding en decor voor de uitvoeringen.
Zij begon op jeugdige leeftijd met toneellessen bij Nancy Hawes (Royal Academy Dramatic Art) en tijdens haar opleiding physiotherapy in London heeft zij aan diverse musicals, cabaret en toneelstukken meegewerkt. In Nederland kreeg zij zangles van Tine Willems (Ned. Opera), Elizabeth Stoltenhof en Joop Gietema en werd zij veel gevraagd als soliste in concerten zowel in Nederland als Duitsland. Als lid van het bekende Twents Belcanto Ensemble werkte zij regelmatig met dirigent/pianist Rinus Luttikhuis en Joep Verhagen, van wie zij later de regie overnam van een aantal muziektheaterensembles. Naast cursussen in muziek, drama en beeldende kunst schreef en regisseerde zij een revue voor een jubilerende voetbalclub, een mega historische kindermusical voor 1200 jaar gemeente Brummen, bewerkingen van Shakespeare voor orkest en tekstvertalingen voor diverse musicals, o.a. Lady in the dark van Kurt Weil. Na de bewerking van Purcell’s opera Dido and Aeneas als community opera, heeft ze haar hart verpand aan opera. Voor Opera Gelderland-Oost heeft Auriol o.a. de opera’s Die Zauberflöte (Mozart) L’Elisir d’amore (Donizetti) , Giovanna d’Arco, (Verdi) en Nabucco (Verdi) geregisseerd.